Porady dietetyczne

Jak wybierać zdrową żywność?

W dzisiejszych czasach, przy mnogości produktów, które mamy na półkach bardzo często trudno jest wybrać te najlepsze dla naszego zdrowia. Często żywność, która wydaje się być odpowiednio zdrowa ma w swoim składzie same „E” lub składniki, które nie powinny się w niej znajdować. Bardzo dobrym przykładem może być śmietana – ostatnio w jednym ze sklepów znalazłam taką, która w swoim składzie zawiera żelatynę!, lub jogurt z dodatkiem mleka w proszku.
W codziennym biegu często zapominamy jak ważna jest jakość żywności, którą spożywamy, a przecież ona jest paliwem do codziennego funkcjonowania organizmu.
Na wizycie podpowiem, jakich produktów unikać, a jakie będą odpowiednie dla Twojego zdrowia w oparciu o ewentualnie występujące dolegliwości ze strony organizmu lub zdiagnozowane choroby.

Zalecenia

Badania wykazują, że zarówno dzieci, jak i dorośli nie przestrzegają zaleceń właściwego odżywiania, nawet tych podstawowych. Często nie jedzą śniadań, nie spożywają posiłków regularnie, w ich diecie za mało jest węglowodanów złożonych, a za dużo energii pochodzi z tłuszczu. Warzywa i owoce spożywane są sporadycznie. Często nadmierna masa ciała nie wynika z tego, ile jemy, ale co jemy. Prawidłowo przygotowana dieta odchudzająca jest tak bogata w zdrowe produkty i różnorodna, że ciężko na niej chodzić głodnym. Sama zmiana produktów na korzystne dla zdrowia spowoduje dostarczenie dużo mniejszej ilości kalorii, ograniczy łaknienie cukrów i zmniejszy tzw. ciąg do jedzenia spowodowany ciągłymi wahaniami insuliny we krwi. Dołączenie aktywności fizycznej chociażby w postaci codziennego godzinnego marszu lub pływania gwarantuje utratę niechcianych kilogramów.
Pomogę Ci Zastosować się do poniższych wskazówek, a z pewnością za kilka tygodni poczujesz się lepiej.

Odpowiednia dieta

Bardzo często wśród ludzi dominuje przeświadczenie, które głosi, że aby schudnąć należy jeść bardzo małe ilości posiłków, a przynajmniej mniejsze od tych, które się jadło dotychczas. Jest to tylko część prawdy. W większości przypadków w codziennej praktyce okazuje się, że pacjenci jedzą zbyt mało jedzenia, co wiąże się z niedostateczną podażą kalorii, makro- i mikroskładników często prowadząc do niedoborów i zmniejszenia szybkości przemian metabolicznych (tzw. metabolizmu), co może utrudniać sam proces chudnięcia. Bardzo często obserwuje się również szybką utratę masy ciała, niestety równie szybko – po powrocie do niewłaściwych nawyków żywieniowych pojawia się efekt jo-jo. U bardzo dużej części pacjentów po analizie żywienia okazuje się, że aby schudnąć trzeba jeść, jednak wybierając odpowiednią żywność.
Podczas wizyty dokonuję pomiarów analizatorem składu ciała, a także sprawdzam obwody ciała, określam zapotrzebowanie energetyczne organizmu, a jadłospis dopasowuję do preferencji żywieniowych i potrzeb zdrowotnych. Wraz z pacjentem przeprowadzam analizę stylu życia, które prowadzi i razem wyznaczamy cele, które pomogą w osiągnięciu wymarzonej masy ciała.